Vad man ska se upp för som gravid, mat tex.
Se upp med:
• Alkohol - skadar fostret genom moderkakan. Svensk rekommendation är ingen alkohol alls under graviditeten.
• Tobak - varken den gravida eller partnern bör röka.
• Värktabletter - undvik Treo samt alla andra tabletter som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen. Ny forskning varnar även för Alvedon, se artikeln ovan.
• Fisk och skaldjur - vissa sorter kan innehålla dioxin och PCB och bör ätas högst 2-3 gånger/år: strömming, även surströmming, lax och öring som är vildfångad från Östersjön, Vänern och Vättern och röding som är vildfångad från Vättern.
Kvicksilver kan även finnas i abborre, gädda, gös, haj, lake, rocka, svärdfisk, stor hälleflundra, tonfisk (färsk/fryst).
• Ost - undvik ost gjord på opastöriserad mjölk samt all mögel- och kittost, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Upphettad ost i matlagning går bra att äta.
• Lever - vitamin A, som finns i lever och fiskleverolja, kan i höga doser vara skadligt för fostret. Leverpastej är ofarligt.
• Kaffe och svart te - stora doser koffein ökar risken för missfall.
• Kosttillskott - rådfråga hälsovården innan du tar örtprodukter och naturläkemedel.
• Vitaminer - varning för överdosering, särskilt av vitamin A.
• Ginseng och algprodukter - innehåller för stora mängder jod.
• Socker - för mycket sötsaker ökar risken för havandeskapsförgiftning.
• Bakterier och parasiter - särskilt listeria och toxoplasma som kan undvikas om maten man äter hettas upp till rykande het.
• Rått kött - genomstek allt kött.
• Varma kylvaror - kolla att kylskåpets temperatur är högs +4°C.
• Skivat smörgåspålägg och kall färdigmat - undvik mot slutet av hållbarhetstiden.
• Torkat, rökt eller gravat kött - t ex parmaskinka och salami, bör frysas tre dygn innan du äter det.
• Dåligt sköljd mat - slarva inte med sköljning av frukt och grönt.
• Dålig hygien - tvätta händer och diska köksredskap ordentligt.
• Kattavföring - toxoplasmaparasiten kan förutom via maten också spridas med kattavföring.
... men detta rekommenderas:
Vitamin D - finns i mager mjölk, lättfil, margariner, fisk, ägg samt i solljus
Omega 3-fett - finns i lax, makrill och sill
Folsyra - finns i grönsaker, bönor, kikärtor, frukt och bär samt fullkornsprodukter
Järn - i kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd
Jod - använd jodberikat salt, men översalta inte
tack så jättemycket :) va kul att du bloggar om graviditeten :) lycka till!
önskar dig en fortsatt trevlig kväll :)
Mycket sånt där - jag äter det mesta men med sunt förnuft! Tror det är bästa :)
bra :)
KOm ihåg det där när jag var gravid =)
Jobbigt! Alla mat som man bör undvika är sånt jag verkligen gillar. Ska nog aldrig skaffa barn bara för att jah inte får äta blodig oxfle och sushi! Och ingen espresso! Herregud! Nu är jag lite larvig men men..